Finlandia-talo
Finlandia-talo on yksi tunnetuimmista rakennuksista Suomessa. Sen marmorisen julkisivun tuntevat lähes kaikki, ja aina 20 vuoden välein kiistellään, kannattaako kymmeniä miljoonia maksavaa julkisivuremonttia tehdä taas uudelleen.

Finlandia hymni

by

Oi Suomi, katso, sinun päiväs' koittaa,
yön uhka karkoitettu on jo pois,
ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
kuin itse taivahan kansi sois'.
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa,
sun päiväs' koittaa, oi synnyinmaa.
Oi nouse, Suomi, nosta korkealle
pääs' seppelöimä suurten muistojen,
oi nouse, Suomi, näytit maailmalle
sa että karkoitit orjuuden
ja ettet taipunut sa sorron alle,
on aamus' alkanut, synnyinmaa.

Jean Sibelius

Johan Julius Christian Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8.12.1865. Hänen ensimmäisiä sävellyksiään oli noin vuonna 1881 viululle ja sellolle sävelletty ”Vesipisaroita”. Jean Sibelius opiskeli viulunsoittoa ja soitti yhdessä sisarustensa kanssa. Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen Sibelius aloitti Helsingissä Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa lakimiehen opinnot. Opinnot kuitenkin keskeytyivät jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Hän opiskeli viulunsoittoa neljän vuoden ajan musiikkiopistossa, säveltäminen nousi kuitenkin etusijalle, kun hän huomasi soittotaitonsa olevan vain keskitasoa. Jatko-opintoja Sibelius suoritti Berliinissä ja Wienissä.

Jean Sibelius kuuluu orkesterisäveltäjänä musiikinhistorian huomattaviin tekijöihin. Hän oli myös ensimmäinen suomalainen säveltäjä, joka saavutti maailmalla mainetta.  1930-luvulla Jean Sibelius oli suositumpi sinfonikko kuin Beethoven. Häntä pyydettiin muun muassa säveltämään musiikki Elvis Presleyn tähdittämään Jailhouse Rock-elokuvaan sekä Walt Disneyn elokuvaan Tuonelan joutsenesta. Jean Sibelius kieltäytyi. Vuodesta 2005 Jean Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12 on ollut liputuspäivä Suomessa, silloin vietetään suomalaisen musiikin päivää.

Finlandia-hymni

”Sitä ei ole tarkoitettu laulettavaksi. Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda.” -Jean Sibelius

Jean Sibelius sävelsi Finlandian vuonna 1899 ja 1900. Sävelrunon loppupuolella kuullaan Finlandia-hymni, jonka nykyään käytössä olevat sanat kirjoitti V.A. Koskenniemi vuosikymmeniä Finlandian säveltämisen jälkeen. Alun perin teosta ei ollut tarkoitettu laulettavaksi ollenkaan, mutta alusta asti Finlandia-hymniin tehtiin sanoituksia eikä Sibelius sitä vastustanut. Vuonna 1937 Wäinö Sola teki Finlandia-hymniin sanat ja teoksen ensiesitys oli Helsingissä vapaamuurareiden Pyhä Johannes –loosissa vuonna 1938. Finlandia lauletaan edelleen vapaamuurareiden tilaisuuksissa Solan sanoilla. Mieskuoro Laulu-Miehet tilasi V.A. Koskenniemeltä sanoituksen Finlandia-hymniin vuonna 1940 ja tämä sanoitus on edelleen yleisesti käytössä. Joel Rundt sanoitti hymnin ruotsin kielelle. Ihan ensimmäisen sanoituksen Finlandia-hymniin teki kuitenkin Sibeliuksen hyvä ystävä Jalmari Finne vuonna 1905.

Suomalaiset ottivat Finlandia-teoksen omakseen ja se ymmärrettiin kuvauksena Suomen vapautumisesta Venäjän vallasta. Isänmaallisen sävyn vuoksi Finlandian esittäminen julkisesti kiellettiin sortovuosina. Ulkomailla sävellystä kuitenkin esitettiin useilla eri salanimillä.

Finlandia sanojen on sanottu kuvastavan sävellyksen alkuperäistä suomalaiskansallista henkeä.  Finlandia-hymnillä koetaan olevan kansallista symboliarvoa ja aika ajoin sitä ehdotetaankin Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun tilalle.

Finlandia-hymni ulkomailla

Nigeriasta irtautunut Biafran valtio valitsi Finlandia-hymnin kansallislauluksi vuonna 1967 nimellä Land of the rising sun. Biafra tosin vallattiin takaisin kolme vuotta myöhemmin, joten kansallislaulun historia päättyi nopeasti.

Joan Baez sekä Peter, Paul and Mary esittivät Finlandia-hymniä rauhanlauluna nimellä A song of peace. Finlandia-hymniä käytetään sävelenä virsissä Be still, my soul ja This is my song. Melodiaa ehdotti koko maailman kansallislauluksi yhdysvaltalainen kapellimestari Leopold Stokowski.

Finlandia elokuvamusiikkina

Finlandia-hymniä voidaan kuulla myös useissa elokuvissa. Kaikkien suomalaisten tuntemassa Edvin Laineen Tuntemattomassa sotilaassa Finlandia-hymni soi sekä alku- että loppukohtauksessa. Renny Harlinin ohjaamassa elokuvassa vuonna 1990 Die Hard 2 Finlandia-hymni soi kahteen otteeseen. Walking dead –sarjan viidennessä jaksossa seitsemännellä kaudella Finlandia soi zombien hyökkäyksen taustalla vuonna 2016. Anssi Tikanmäki orkestereineen esittää Finlandiasta rock-tyyppisen instrumentaaliversion Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat vuodelta 1982. Kauhuelokuvassa The Awakening Finlandia-hymni soi virtenä (Be still, my soul) useaan otteeseen.