Finlandia-talo
Finlandia-talo on yksi tunnetuimmista rakennuksista Suomessa. Sen marmorisen julkisivun tuntevat lähes kaikki, ja aina 20 vuoden välein kiistellään, kannattaako kymmeniä miljoonia maksavaa julkisivuremonttia tehdä taas uudelleen.

Finlandia Vodka

by

Harvassa ovat varmaankin ne suomalaiset, jotka eivät ole koskaan kuulleet, nähneet, haistaneet, tai maistaneet Finlandia Vodkaa. Nimensä mukaisestikin kyseessä on suomalainen brändi, mutta voiko tuote olla suomalainen, jos sen omistus on Yhdysvalloissa?

Finlandia Vodkan lyhyt historia

Finlandia Vodkan historia alkaa vuodesta 1970, jolloin Alko esitteli tämän korkealaatuisen vodkan suomalaisille. Tästä ei kulunut kuin montaa vuotta, kun Finlandia Vodkaa alettiin myydä myös Yhdysvalloissa – ollen näin ensimmäinen pohjoismaalainen vodka jenkkimarkkinoilla sekä ensimmäinen tuontivodka, joka pääsi premium-luokkaan. Vodkan tuotanto viimeistellään edelleen Rajamäellä, jossa Alkon tehtaat ovat pyörineet jo 1880-luvulta asti.

Finlandia Vodkan suomalaisuutta voidaan kyseenalaistaa nykyisin. Vaikka vodka tuotetaan Suomessa edelleen, ei sen omistus ole ollut Suomessa yli vuosikymmeneen. Yhdysvaltalainen Brown-Forman Corporation (joka tuottaa mm. Jack Daniels -viskiä) osti osan Finlandia Vodkasta jo vuonna 2000. Seuraavien muutaman vuoden aikana omistus siirtyi pikkuhiljaa kokonaan Brown-Forman Corporationille niin, että vuonna 2004 se oli merkin 100 % omistaja.

Finlandia Vodka -pullo

Ei ole aivan merkityksetöntä, minkälaisessa pakkauksessa tuotteita myydään. Finlandia Vodkan koko historian ajan pullon design on kielinyt kylmästä ja jäätävän huurteisesta juomasta. Vuonna 1970 lanseeratun vodkan pullon suunnitteli suomalaisen designin huippunimi Tapio Wirkkala. Tämä ensimmäinen pullo on saanut nimekseen Frozen Ice. Etiketin ilme oli tumma ja lasi oli röpelöisen tuntuista – se tuo tekstuuriltaan mieleen jääpuikon, joka roikkuu katon harjanteesta. Etiketin värit ja kuvat kävivät läpi pieniä muutoksia, mutta varsinainen isompi muutos tapahtui vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Vuonna 1998 pullon designia muutettiin ja Forzen Icen korvasi amerikkalaisen Gil Hansonin Hammered Ice. Lasin pinta säilyi edelleen kupruisena, mutta paljon sileämpänä. Lisäksi aikaisemmin tummansininen etiketti vaihtui kirkkaaseen etikettiin. Nimensä mukaisestikin siis tämä uusi pullo oli tuntumaltaan ennemminkin hakattua jäätä kuin jääpuikkoa. Pullo muuttui samalla myös kapeammaksi.

Vuoden 2003 lanseeratussa pullossa kiinnitettiin eniten huomiota siihen, miten pullo kävisi kaupaksi Yhdysvalloissa. Designtyössä oli mukana Harri Koskinen sekä Yhdysvaltalainen Wallace Church & Co. Tämän pullon kuprut olivat silenneet entisestään ja siitä se onkin saanut nimen Glacial Ice. Sen tekstuurissa on haettu inspiraatiota sulavasta jäästä, joka kuitenkin on vasta seuraavan pullon nimi.

2011 lanseerattiin Melting Ice -vodkapullo. Myös tämän pullon suunnittelutiimissä oli mukana Harri Koskinen. Mielenkiintoista tässä pullossa on se, että Tapio Wirkkalan pullosta tutut taistelevat porot ovat jälleen löytäneet tiensä pullonkaulaan ja värimaailmaan on palautettu entinen tummansininen – joskin vain fonttiin. Melting Ice vei lasin tuntumaa edelleen sileämpään ja suoraviivaisempaan suuntaan.

Uusin Finlandia Vodka -pullo lanseerattiin kesällä 2018. Uusi pullo sai nimekseen Flowing Ice ja se on mielenkiintoinen yhdistelmä Melting Ice -pulloa sekä vodkapullon historiaa. Lähes sileän pullon kyljessä on sulavaa jäätä, joka jo lähes virtaa nesteenä. Etikettiin sekä korkkiin on palautettu Wirkkalan tummansininen väri sekä kaksi vastakkain olevaa poroa. Tämän pullon myötä tuntuukin, että inspiraatiota on haettu nimenomaan vodkan historiasta tuomalla 1970-luvun pullo tähän päivään.

Finlandia Vodkan variaatiot

Klassisen vodkan rinnalle on tietenkin tuotu ajan myötä useita eri makuja. Osa näistä variaatioista on tarkoitettu pelkästään vientiin, joten kaikkia erilaisia Finlandia Vodkia ei voi löytää Alkosta. Julkaisujärjestyksessä siis Finlandia Vodkaa saa tai on saanut seuraavissa variaatioissa: Classic, karpalo, lime, mango, greippi, mustaherukka, mandariini, vadelma, Finlandia 101, Finlandia Platinum, kookos sekä pohjoismaiset marjat. Finlandia 101 on tavallista vodkaa vahvempaa. Finlandia Platinum taas on vuonna 2011 julkaistu pehmeä luksusvodka, jota on saatavilla pienemmissä erissä.